14
11

Kala Namak – czarna sól

 

W naszej szerokości geograficznej jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że sól to białe kryształki, które podkreślają smak wielu potraw. Jednak w różnych częściach świata sól może przybierać odmienne barwy i inny aromat. Coraz bardziej popularna na świecie jest sól himalajska, która charakteryzuje się różowym kolorem i jest wydobywana w górskich pasmach Himalajów. Jest jednak jeszcze jeden rodzaj soli, którą produkuje w okolicach najwyższych gór świata. Jest to czarna sól , znana również jako Kala Namak. Wydobywana jest w Pakistanie, Indiach, Bangladeszu i na Cyprze, a przede wszystkim na wyspie Molokai, która należy do Hawajów. W starożytności odkryli ją Hebrajczycy, którym służyła do religijnych obrzędów i do konserwowania żywności. Swój smak i aromat zawdzięcza procesowi filtracji słonej wody i suszenia jej w specjalnych misach z wulkanicznej skały. To właśnie dzięki nim w soli finalnie znajduje się sporo chloru i żelaza. Z kolei czarny kolor soli wynika z dużej domieszki węgla drzewnego. Jego obecność sprawia, że ten rodzaj soli jest szczególnie wskazany dla osób, które miewają przewlekłe problemy z układem trawiennym. Czarna sól ma właściwości antybakteryjne i detoksykacyjne, nie tylko w jedzeniu. Wystarczy dodać jej trochę do kąpieli, aby zniwelować problemy skórne i zewnętrzne stany zapalne.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply