13
8

Gulasz meksykański

 

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 300-325 g kiełbasy paprykowej, 400-425 g mięsa gulaszowego z indyka, 2 średnie ziemniaki, 2 średnie ząbki czosnku, 2 średnie cebule, 1 żółta papryka, 1 papryczka chili, po 1 puszce kukurydzy, pomidorów oraz białej i czerwonej fasoli, ½ łyżeczki płatków chili, 1 łyżeczka kuminu, 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1 i ½ szklanki bulionu, po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i oleju, sól.

Przygotowanie – kiełbasę paprykową pokrójmy w grubsze plasterki. Mięso na gulasz opłuczmy, osuszmy. Chili opłuczmy, strączek drobno pokrójmy. Paprykę żółtą oczyśćmy z pestek, potnijmy. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę przełóżmy na osobne sitka. Opłuczmy je pod bieżącą zimną wodą i pozostawmy, tak, aż dobrze ociekną. Cebule i czosnek obierzmy, posiekajmy. Ziemniaki obierzmy, pokrójmy w kostkę. Rozgrzejmy olej. Zeszklijmy na nim cebulę i czosnek. Dołóżmy mięso, kiełbasę, paprykę, ziemniaki i posiekane chili. Wsypmy przyprawy. Dodajmy koncentrat pomidorowy i krótko zasmażmy. Składniki w garnku zalejmy bulionem. Całość duśmy 25 minut czasu. Dodajmy pomidory z puszki razem z zalewą. Wrzućmy fasolę oraz kukurydzę. Duśmy jeszcze 5-6 minut czasu. Ewentualnie ponownie przyprawmy. Na koniec posypmy natką pietruszki.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply